Ausztriában-Székelyföldön…

„Elindultam szép hazámból...” Ez a dallam cseng fülemben azóta, hogy Ausztriában jártunk, Eisenstadtban, Pál László atya meghívására az ápr. 26-28-ai hétvégén.

A szombati lelkinapon Csiszér Laci zenekara vezetésével dicsőítéssel emeltük szívünket Istenhez, a mindig aktuális kérügma hirdetése után Földi-Kovács Andrea és Földi László tettek tanúságot megtérésről, magyarságról, elhívásról és Istentől ránk bízott feladatunkról. Közös szentmisével zártuk a napot, ami ünnep volt mindannyiunknak.

Egészen különleges élményben volt részünk, engem személyesen ez érintett mélyen: Laci atya 2004-ben került Eisenstadtba, ahol - elmondása szerint - évekig kérdezte a Jóistent: Uram, mit keresek én itt..???Mert Laci atya Székelyföldről érkezett az osztrák plébániára. Ahogyan teltek az évek, 2011-ben 22 évnyi szünet után újraindult a havi egy, vasárnapi magyar nyelvű szentmise, s mivel érkeztek hívek, ma már minden vasárnap 11.00-kor magyar nyelvű szentmise dicséri Istent a kb. 100 km-es körzetből összegyűlő, hetente odautazó testvérek közösségében. 

S ami igazán különlegessé teszi: ezek a drága magyar testvérek, kb. 200 fős közösség, 80%-ban székelyek. Laci szülőföldjéről vándoroltak ki sok-sok évvel ezelőtt, többségükben még tizen-, huszonéves gyermekként, fiatalként szüleikkel. A szeretetteljes magyar vendéglátás, a közvetlen barátságuk, végtelen alázatuk, vidámságuk és örömük, amivel felénk voltak, mély nyomot hagyott bennünk. Az a természetes szeretet, ami közöttük, egymás felé való viszonyulásukban tapasztalható volt, megindította a szívünket, s a kérdésünk: Mit keres kint Ausztriában székely pásztorral egy kb. 200 fős, szinte székely, de biztosan tisztán magyar közösség...??? Nemcsak nekem jutott eszembe József története a Szentírásból: „De Isten előre küldött engem, hogy megmentse és életben tartsa nemzetségteket a földön.” (Ter 45, 7)

Hisszük, hogy a 'Szent Léleknek' gyönyörű terve van az ottani magyarok életére.

Nagy Zsolti és Heni

Képek a szolgálatainkról: ITT





Megjegyzések