Evezz a mélyre! - lelkigyakorlat Marosvásárhelyen

2023. február 24-26. között Marosvásárhelyre mentünk Papp László pap barátunkhoz, a Mustármag megújulás-szolgálat által működtetett keresztény kollégiumba, ahol az ott lévő fiatalokkal és néhány külsős barátunkkal töltöttük el a hétvégét. Kisebb csapattal mentünk, hiszen a cél most egy lelkigyakorlatszerű együttlét volt, hogy a nagyböjtben elmélyüljünk, azaz a mélyre evezzünk; és felfedezzük, hogy az élő víz az, amire szükségünk van.

A dicsőítésben és tanúságtételekben, buzdításokban így hárman szolgáltunk együtt: Klári énekelt és vetítette a szövegeket, Benedek zongorázott, imádkozott és énekelt, Laci pedig hirdette az Igét és vezette a dicsőítést. A lelkigyakorlat témája az Evezz a mélyre! volt. Benedek és Klári tanúságot tettek és buzdították az embereket, a mélyre evezés szépségére.

Nagyon szépen kibontotta a Szentlélek, hogy Péter egész éjszakai fáradozás és munka után másnap reggel mégis engedelmeskedett Jézus szavának és átélte, hogy milyen az, amikor pusztán saját erőnkből, saját emberi bölcsességünkből cselekszünk, és milyen az, amikor mindezt Jézus szavára tesszük. Ugyanaz a Péter, ugyanaz a hajó, ugyanaz a tó; minden ugyanaz, de mégis valami egészen más. Mostmár Isten szavára, Isten indítására tesszük azt, amit teszünk és azt is üzente ez számunkra, hogy nem kell elcsüggedünk a sok-sok munka miatt, ami néha, úgy érezzük, felesleges munka, hanem egyszerűen meg kell várnunk, és bele kell szólítanunk Jézust az adott helyzetbe. 

A másik gyönyörű történet a szamariai asszony példája, aki a Jézussal való beszélgetésben megtapasztalja az újjászületést. Jézus elmondja neki: Ha ismernéd az Isten ajándékát, és azt, aki ezt mondja neked: adj innom, te kérted volna őt, és adott volna neked élő vizet. /Jn 4,10/  Az asszony ebben a beszélgetésben megtapasztalja, hogy valaki végre őt úgy fogadja el és olyannak, amilyen. Mer őszinte lenni és amikor Jézus rámutat az asszony életében arra a területre, ahol tulajdonképpen nem csinált mást, mint hamis vizekből, hamis boldogság-forrásokból akarta csitítani a szívét; az életében valami teljesen más történik. Megérkezik végre számára az a férfi, aki teljesen másképp néz rá mint, ahogy eddig a férfiak ránéztek. Meglátja benne azt az igazi szomjúságot, ami az élő vízre való szomjúság, és végül egy teljes átalakulást él meg, hiszen bemegy egyedül a városba és az egész várost oda hívja Jézushoz.

A mi életünkben is Jézus azt mondja, hogy jöjjünk az élő vízhez és abból igyunk, ezzel teljen el a mi bensőnk, mert az élő víz az, ami minket megelevenít, aminek gyümölcseként teljesen másképp kezdünk élni, viselkedni, beszélni, mint ahogy előtte tettük.

Csodálatos szolgálat volt és még az is színessé tette, hogy ott volt velünk kis Joel, aki óriási figyelemmel és imádsággal volt jelen. Teljesen szívta magába Istennek azt a jelenlétét, ami ott volt. A dicsőítő énekeket hazafele jövet is néha-néha énekelgette az autóban.

A hétvége alatt megértettük, hogy nem kell félnünk a mélybe menni és el kell utasítanunk magunktól minden hamis víz forrást, mert egyedül Jézus adja az élő vizet.

Csiszér Laci 

További képek: ITT



Megjegyzések